top of page

Blessure preventie

TOPSPORT

Als gedreven sporter wil je uiteraard vermijden dat je een blessure oploopt terwijl je toewerkt naar een vooropgesteld doel. Tijdens het beoefenen van je sport wordt een grote belasting uitgeoefend op een aantal geïsoleerde spiergroepen, waardoor deze reflexmatig gespannen blijven. Zo kunnen blessures ontstaan. Door spanningsvelden preventief aan te pakken kan je aan dezelfde intensiteit blijven verder trainen.

Verder is het als topsporter steeds aangewezen te weten hoe je je sporttechniek zo energie efficiënt mogelijk kan maken om minder blessuregevoelig te zijn of om meer/langer te kunnen trainen. Dit zijn zaken waar de kinesitherapeut je bij kan helpen.

 

AMATEUR

Je wil na een periode van revalidatie opnieuw beginnen sporten? Met een letsel preventieve screening kan de kinesitherapeut je “zwakke plekken” bepalen en op die manier een schema voor je opstellen met gerichte oefentherapie en voedingsadvies. Op die manier kan je op een verantwoorde manier aan je conditie bouwen.

 

Een aantal voorbeelden van situaties waarin het aangewezen is een preventiescreening te laten uitvoeren:

 

- Jonge moeder die enige tijd na de bevalling klaar is voor een nieuwe sportieve uitdaging

- Vijftiger die na een rugoperatie een start-to-run programma wil starten

- Wielertoerist met nekklachten waarbij de fietspositie herbekeken moet worden

 

Op basis van een protocol van eenvoudige testen wordt een sportspecifieke screening gedaan en zal voor u een letselrisicoprofiel opgemaakt worden. Op die manier kan zowel de topsporter als de amateursporter met een doel, gericht geadviseerd worden over de beste manier om te trainen en zo het risico op een blessure verminderen.

bottom of page